Bianca Hildebrand - van Alderwegen is de oprichter van Mendale's. Bianca's leven staat in het teken van de paardensport, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Als klein meisje was ze al dagelijks op de manege te vinden.


Bianca: "Uren bracht ik door tussen de paarden. Na de middelbare school was het dan ook snel duidelijk; ik wilde les gaan geven. Na vele jaren als gediplomeerd instructeur en paardensportmasseur kan ik niet anders zeggen dat ik de band tussen ruiter en paard het gaafste vind wat er is.

Door de opleidingen die ik heb mogen volgen bij o.a. Annemarie van der Toorn, Marijke de Jong en Antoine de Both heb ik mijn eigen methode ontwikkeld om jou als ruiter jouw doelen te laten behalen.

In de Mendale's Methode staat eerlijkheid tegenover het paard centraal. Inmiddels kun je niet alleen les volgen volgens de Mendale's Methode maar kun je ook terecht bij ons voor super gave online cursussen, ons online Fitness Your Horse programma en onze eigen unieke productlijn.

De Methode

De Mendale's Methode is een paardvriendelijke trainingsmethode gebaseerd op een heldere en effectieve communicatie tussen mens en paard. De methode streeft naar ontspanning in aanspanning en een ontspannen gedragenheid, om zo de kans op blokkades en blessures te verminderen. Met behulp van specifieke oefeningen, duidelijke afspraken en het bewust doseren van hulpen krijgen paarden de tijd om in een rustige state-of-mind tot ontwikkeling te komen. ‌In de Mendale’s Methode is het afbouwen van hulpen en soms zelfs helemaal niets doen ('terug naar 0') een belangrijk aspect. Paarden ervaren het niets doen van de ruiter als een beloning en ruiters leren met niets doen dat ze hun paard het vertrouwen en de verantwoordelijkheid mogen geven om de oefeningen zelf te kunnen uitvoeren. Dit leidt bij het paard tot meer ontspanning, zelfvertrouwen en plezier en het geeft ruiters de ruimte en de rust om te voelen en te genieten.
‌Kortom, de ideale basis voor harmonie!

Het paard Mendale

‌Mendale is het paard waar het allemaal mee begon. Mendale is een hengst die Bianca in haar beginjaren voor een opdrachtgever reed. Ondanks zijn echte hengstengedrag leerden zij elkaars taal begrijpen. Duidelijke, rechtlijnige, maar ook eerlijke en consequente communicatie met dit paard zorgde voor plezier in het werk en bracht ons tot Z-dressuur. Om eer te doen aan zijn ‘leermeesterschap’ heeft Bianca zijn naam gekozen als bedrijfsnaam!

‌Het is Bianca haar missie om de combinatie ruiter en paard verder op weg te helpen middels een eerlijke en vriendelijke methode. Mendale's begeleidt combinaties door middel van een op maat gemaakt stappenplan en trainingsschema, waarbij plezier voor zowel paard als ruiter vooropstaat.

Wat anderen over ons zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Samen met mijn Andalusiër ben ik nu M2 geklasseerd. Dit alles met dank aan Bianca.
Als wedstrijdruiter ben ik erg tevreden met Bianca. Ik rijd een paard waar heel veel geduld voor vereist is. Samen met mijn Andalusiër ben ik nu M2 geklasseerd en nog lang niet uit geleerd. Dit alles met dank aan Bianca. Ook met mijn tweede paard heb ik veel aan Bianca gehad. Niet meer de trailer op durven en met veel geweld, als hij er dan toch op stond, eraf komen. Hij durft nu aan een lange lijn zelf de trailer op te lopen!


Ilse Maurik

Ms. Nameless
Add Your Stars
Als het op de ene manier niet lukt, bedenkt ze een andere manier
In de ruim 10 jaar dat ik les heb van Bianca heb ik heel veel geleerd en ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Het leuke aan haar lesgeven is dat ze niet alleen maar kijkt naar het doel, maar ook andere dingen doet zoals balkjes lopen, sprongetje maken, join up, Freestyle, trailer laden, masseren of iets wat je zelf graag wilt. Dit is belangrijk voor het plezier van de ruiter maar ook het paard. Bianca heeft daar alle rust en geduld voor en als het op de ene manier niet lukt, bedenkt ze een andere manier.


Bianca legt alles zo uit dat je het helemaal begrijpt en ze zal geen moeilijke termen gebruiken. Het is ook fijn dat je haar altijd kunt bellen als je dringend hulp nodig hebt. De groepslessen die ze geeft zijn erg goed!! Met z’n allen doe je hetzelfde onderdeel maar iedere combinatie op zijn eigen niveau. Met de tips die je krijgt in de groepsles kun je je paard optimaal trainen. Ze zegt altijd “elke combinatie heeft zijn eigen manieren en niet iedereen is hetzelfde. Je moet van elk setje (ruiter en paard) een goede combinatie kunnen maken.” En dat kan ze!!! “


Kristel Lienden

Ms. Nameless
Add Your Stars
Met de fantastische hulp van Bianca gaat het rijden nu echt fantastisch.

Wij hadden een mooie zwarte KWPN-er gekocht met een bekende bloedlijn. 007x Rubenstein. Mijn dochter helemaal verliefd, een zwarte merrie met karakter. Haar grote wens was om te lessen bij de ponyclub in Doorn. Hier gaf in die tijd Wendy les.


Haar manier van aanpak en benadering sprak mij vooral erg aan (lees; moeder ook paardenfan). Inmiddels was onze kwpn-er aardig gewend aan haar nieuwe omgeving, helaas hield dat ook in dat de KWPN-er praatjes begon te krijgen. Gelukkig wisten de dames van Mendale’s daar wel raad mee.


Helaas moest Wendy na enige tijd vertrekken en met het samen gaan met de sporten van de andere kinderen, hebben we besloten de lessen bij de ponyclub te beëindigen. Met die keuze, kwam ook de keuze om Bianca aan huis te laten komen, en daar mijn dochter prive les te geven. Helaas door het temperament van van de KWPN-er werd mijn dochter een beetje bang voor het paard, en het paard had dit prima door en maakte daar geregeld gebruik van. Met de fantastische hulp van Bianca gaat het rijden nu echt fantastisch.


Geregeld kruipt Bianca ook zelf op het paard, om te voelen waar er hulp nodig is. Maar ook een lesje longeren of freestyle is goed aan Bianca besteed en zeer leerzaam voor ruiter en paard. Kortom wij zijn heel tevreden over de lessen en het contact met Mendale’s van Bianca. Wij zullen het een ieder van harte aanbevelen waar we kunnen.


Marieke, Anouk en KWPN-er Zagea.

Ms. Nameless
Add Your Stars
De kreupelheid van mijn Merrie verdween geleidelijk en ze zat weer lekker in haar velletje.
Enige tijd geleden kwam ik via via in contact met Bianca. Drie weken later liep mijn paard kreupel op links achter. Nu heeft deze dame er een handje van om zichzelf in haar royaal bemeten stal in een hoek vast te leggen, dus maar even op rust. Twee weken later zat er geen vooruitgang in. Er zat niets anders op dan de dierenarts erbij te halen. Gert Jan van Dierenkliniek De Woudhof is gespecialiseerd in chiropraxie dus de keuze lag voor de hand. Het eerste bezoek maakte gelijk een hoop duidelijk. Mijn merrie had het op de heupen… tenminste, daar kwam de pijn vandaan. Gert Jan kraakte haar direct en ik kreeg precieze aanwijzingen om te longeren en een vervolgafspraak voor 4 weken later.


Bij deze tweede afspraak in Leusden heb ik Bianca van Mendale’s mee gevraagd. Door haar fysiotherapeutische achtergrond en haar manier van rijden en trainen, leek het mij een goed idee om het rijden in het vervolg onder haar supervisie te laten gebeuren. Ook Gert Jan was direct enthousiast over dit idee want ook hij had goede ervaringen met Mendale’s. De eerste les werd gereden door Bianca, onder toeziend oog van Gert Jan. Mijn merrie liep binnen 10 minuten al een stuk beter en aan het eind van de les liep ze zelfs in draf op de linker hand helemaal in balans en had zelfs haar oude schwung weer terug.


Het omzetten van deze les in het dagelijkse rijden, vooral het mijne, bleek lastiger. Mijn merrie was niet gewend aan deze manier van rijden en drukte zich dan ook regelmatig onder de hulpen uit. Veel frustratie aan mijn kant maar veel geduld aan de kant van Bianca. Gelukkig maar, want door de duidelijke uitleg en het enthousiasme waarmee Bianca de lessen altijd geeft, boekte we al snel vooruitgang.


Daarnaast werd mijn paard een keer per week door Bianca gereden en stapte ik alleen de laatste tien minuten op om te voelen hoe ze zou moeten lopen. Deze aanpak bleek te werken. Haar kreupelheid verdween geleidelijk en mijn meissie zat weer lekker in haar velletje. Inmiddels hebben wij voorlopig de laatste afspraak met de dierenarts gehad en kregen wij een groot compliment voor de inspanning en de manier waarop wij als team hebben gewerkt aan het herstel van mijn paard. Dank je wel Bianca en een dikke kus van Dallas!
Ms. Nameless
Add Your Stars