De praktijkgids voor paardvriendelijk rijden en trainen

Het boek ‘De kunst van het niets doen’ is een praktijkgids voor paardvriendelijk rijden en trainen. De auteur van het boek, Bianca Hildebrand-van Alderwegen, is naast ruiter en trainer ook instructeur en jurylid. In de praktijk komt zij veel miscommunicatie tegen tussen ruiter en paard. Door deze miscommunicatie ontstaat er vaak onbegrip, waardoor het plezier en de harmonie verdwijnen. Bianca is ervan overtuigd dat dit beter kan!

De Mendales methode

Bianca legt uit dat de Mendale's methode een paardvriendelijke trainingsmethode is, die gebaseerd is op een heldere en effectieve communicatie tussen mens en paard.

De methode streeft naar ontspanning in aanspanning en een ontspannen gedragenheid, om zo de kans op blokkades en blessures te verminderen. Met behulp van specifieke oefeningen, duidelijke afspraken en het bewust doseren van hulpen krijgen paarden de tijd om in een rustige state-of-mind tot ontwikkeling te komen.


‌In de Mendale’s methode is het afbouwen van hulpen en soms zelfs helemaal niets doen ('terug naar 0') een belangrijk aspect. Het is belangrijk dat ruiters hun paarden het vertrouwen en de verantwoordelijkheid geven om de oefeningen zelf te kunnen uitvoeren. Dit zorgt voor meer ontspanning, zelfvertrouwen en plezier én geeft het de ruiters de ruimte en de rust om te voelen en te genieten. 

25 trainingen met variaties voor ieder niveau

In het boek wordt het trainen volgens de Mendales Methode stap voor stap uitgelegd.

Naast uitleg over de methode bevat het boek ook 25 trainingen met variaties voor ieder niveau. Door deze trainingen stapsgewijs te volgen, worden paard en ruiter bewust van hun manier van communiceren en wordt de basis gelegd voor een superfijne harmonieuze samenwerking!

  • Stap voor stap uitleg van de methode
  • Vol met praktijkvoorbeelden en tips
  • Veel ondersteunende oefeningen vanafgrond
  • Praktische trainingsvoorbeelden en trainingschema's


‌Prijs: €39,95 exclusief verzending

These slides will be slide-able on the live version of your page!

We kunnen nu grote stappen zetten

Zeker een aanrader. Een jaar geleden zaten mijn paard en ik op een dood spoor  en het plezier in het rijden was weg.


Door Bianca is er alleen maar vooruitgang geboekt. Het plezier is bij ons beide terug.Ze heeft een vernieuwende en frisse aanpak en heeft overal wel een oplossing voor.


Door haar trainingen en tips weet ze ook mijn paard te motiveren waardoor we nu grote stappen kunnen zetten.Waar eerst ik het meeste werk deed en buiten adem van mijn paard kwam, zijn de rollen nu omgedraaid.

Ook ben ik zelf anders gaan denken/rijden wat in het belang is van mijn paard en waardoor we nu meer een team zijn.


Op naar het zz zwaar!


Caroline de Wildt
Ms. Nameless
Add Your Stars
Ik heb weer vertrouwen!
Super! In een hele korte tijd heel veel geleerd en heel veel vertrouwen gekregen in Mn paard. Overal is een oplossing voor, en alles gaat op een vriendelijke manier. Ik raad mendales aan iedereen aan!!


Liza Van de Waal

Ms. Nameless
Add Your Stars